Haber Detay


Elcab Kablo Pazarında Güçleniyor..Elcab Kablo Pazarında Güçleniyor.. 27.09.2015


Kablo sektöründe son dönemde yaşanan şirket iflas ve kapanmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Elcab Kablo Satış Müdürü Ömer Şentürk, “2014 yılında zayıf halkaların piyasada- ki zincirden koptuğunu görmekteyiz ve bu kop- malar geride kalan güçlü halkaların daha sağlıklı ve uzun vadeli olarak pazarda yeri olacağına inanmaktayım” diye konuştu. Firma olarak 2014 yılı için %30 büyüme hedeflediklerini ve ilk altı ayda bu hedeflerinin üstüne çıktıklarını belirten Şentürk, firmaları ve sektörle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Ürün çeşitleriniz konusunda bilgi verir misiniz? Firmanızın kablo sektöründeki yeri ve misyonu nedir?
Elcab Kablo, beyaz eşya yan sanayi için hizmet vermenin yanı sıra sanayiye rehberlik eden ve 43 farklı ülkeye ihracat yapmaktan gurur duyan önde gelen şirketlerden biridir. Yurtdışında kazandığımız büyük tecrübeyle ülke ekonomisi- ne katkıda bulunuyoruz. Firma olarak inovasyo- na önem veriyoruz ve sektöre öncülük ediyoruz. Çok geniş ürün gamına sahibiz. Pişirici ve ısıtıcı beyaz eşya ev aletleri başta olmak üzere, bir çok makine, otomotiv, ekipman, sistem için kablo ve kablo grupları, profil, fırın kapak contaları, sızdır- mazlık elemanları ve PV kablo üretiyoruz. Entegre tesisimizde fişli şebeke kordonları, baskı kalıplık parçalar, yangın ihbar kabloları, seramik

leşen kablolar, yüksek sıcaklık dayanımlı kablo- lar, silikon -PVC makaron ve profiller üretiyoruz. Ürün portföyümüz çok geniş, bu yüzden sektörü- müzün önde gelen firmaları bizi partner olarak görüp ihtiyaçları olan ürün ve hizmetlerde bizden gerçekleştirmemiz için projeler talep ediyor. Silikon bazlı ürünler, PVC dahil olmak üzere çok değişik hammaddeler üretiyoruz. Cam elyaf örgülü ürünler de üretim gamımızda yer alıyor.

Üretimden satışa kadar sektör ve firma olarak yaşadığınız sorunlar nelerdir?
Her sektörün kendi içinde sıkıntılı olduğu dönem- leri vardır. Aynı şey bizim içinde geçerli. Şuan ki en büyük sıkıntımız sürekli bahsettiğimiz gibi kar- sızlık. Bununla beraber aynı kulvarda, aynı sek- törde ve aynı kategoride olmayan firmalarla mukayese ediliyor olması, sektörümüzün bir diğer sıkıntılı durumudur. Siz ürününüzü tam standartlarında ve kalitede oluşturuyorsunuz ama sizin kıyaslandığınız firmalar aynı standart- larda ve kalitede üretim sağlamıyorlar. Buda müşteriler tarafından bir fiyat baskısı oluşturuyor. İşin bu kadar eksi ve negatif yönü içerisinde pozi- tif düşünmekten başka şansımız yok. Ülkemiz ekonomisine katkı anlamında, ülkemize ciddi oranda katkıda bulunan sektörlerden bir tanesi de kablo sektörleri diyebiliriz. 2023 yılı hedefleri doğrultusunda, kablo sektörü üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmektedir.


Kabloda yaşanan yeni gelişmeler, yeni ürünler, yeni teknolojiler nelerdir? Kablo sektörü nereye gidiyor?
Kablo sektöründe biz kendi adımıza üretim verimliliği artırmak için sürekli yeni çalışmalar yapıyoruz. Kablo ürünleri genelde standartlara göre üretildiği için büyük bir yenilik yakalamak zor. Ama yeni prosesler, yeni teknikler, yeni hammaddeler ile çeşitlenen alanlara hizmet veri- yoruz. Mesela yangın ihbar kabloları, solar kab- lolar, güç ve şebeke kabloları gibi. Kablo sektörü ülkemiz için önemli bir ihracat sektörü olarak iler- liyor. Ama bakır gibi borsada sürekli dalgalanan bir metal ile iş yapmak, ağır finansman yükü, büyük yatırımlar ve en başta da düşük kar marj- ları işi keyifli olmaktan zaman zaman çıkartıyor. Tüm bunlara rağmen Elcab Kablo yılların deneyi- mi ve geride bıraktığı gurur verici işlerle her zaman yeni ürün, proses ve teknoloji yaratmak- tadır.

Önümüzdeki döneme yönelik hedefleriniz neler- dir?
Elcab Kablo’nun uzun vadede en büyük hedefle- ri; kurumsal kimlik benimseyen bir firma olmak, Avrupa’da değerli bir marka olmak, sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir büyüme göstermek…

Hakkımızda Haberler