Haber Detay


42 ülkede sektörümüzü dünyaya tanıtıyoruz42 ülkede sektörümüzü dünyaya tanıtıyoruz 27.09.2015


Kablo sektörünün genç ve dinamik firmaların- dan biri olan Elcab Kablo, yurtiçi ve yurtdışı satış ve pazarlama faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Bugün itibari ile 42 ülkeye ihra- cat yapan firma ihracat yaptığı ülke sayısını her geçen gün artırıyor. Elcab Kablo Satış Müdürü Ömer Şentürk ile firmaları ve kablo sektörü ile ilgili konuştuk.

Ürünlerinizi maddeler misiniz?
Pişirici ve ısıtıcı beyaz eşya ev aletleri başta olmak üzere bir çok makine, otomotiv, ekipman, sistem için kablo ve kablo grupları, profil, fırın kapak contaları, sızdırmazlık elemanları, PV kablo üretiyoruz. Entegre tesisimizde fişli şebe- ke kordonları, baskı kalıplık parçalar, yangın ihbar kabloları, seramikleşen kablolar, yüksek sıcaklık dayanımlı kablolar, silikon -PVC maka- ron ve profiller üretiyoruz. Ürün portföyümüz çok geniş, bu yüzden sektörümüzün önde

gelen firmaları bizi partner olarak görüp ihtiyaç- ları olan ürün ve hizmetlerde bizden gerçekleş- tirmemiz için projeler talep ediyorlar. Silikon bazlı ürünler, PVC dahil olmak üzere çok deği- şik hammaddeler üretiyoruz. Cam elyaf örgülü ürünler de üretim gamımızda yer alıyor.

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalar ve pazarlarda durum nedir? İç pazar, Avrupa ve komşu ülke- ler bazında bir analiz yapabilir misiniz?
Yurt içinde dinamik talep devam ediyor. Oturmuş bir pazarımız var ve müşterilerimizle beraber büyüyoruz. Artık daha önemli stratejik ortaklıklar, daha katma değerli projeler ve müş- terilerimizin büyümesine katkıda bulunmak odak noktalarımızdır. Avrupa’da ise Orta Avrupa’da bir problem olmamakla beraber Güney Avrupa bize hiç de ümit vermiyor. Bu ülkelerdeki bağlantılarımıza temkinli yaklaşıyo- ruz. Doğu ve güney komşularımıza ise en kısa süre içerisinde barış ve huzur diliyoruz, umarız oralarda da eski iş tempomuzu ve heyecanı yakalarız. Ama bunun için önce siyasi istikrarın ve güven ortamının sağlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye kablo üretimi konusun- da dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi oldu. Bunun en iyi örneğini de biz veriyoruz, dünyanın 42 ülkesine ihracat yaparak sektörü- müzün dünya ölçeğinde bir sektör olmasına katkıda bulunuyoruz. Elcab Kablo olarak ihra- cat payımızı her geçen gün artırarak global kriz- lerde bile fırsat oluşturmayı başarabilmekteyiz.

Kabloda yaşanan yeni gelişmeler, yeni ürünler, yeni teknolojiler nelerdir? Kablo sektörü nereye gidiyor?
Kablo sektöründe biz kendi adımıza üretim

verimliliği artırmak için sürekli yeni çalışmalar yapıyoruz. Kablo ürünleri genelde standartlara göre üretildiği için büyük bir yenilik yakalamak zor. Ama yeni prosesler, yeni teknikler, yeni hammaddeler ile çeşitlenen alanlara hizmet veriyoruz. Mesela yangın ihbar kabloları, solar kablolar, güç ve şebeke kabloları gibi. Kablo sektörü ülkemiz için önemli bir ihracat sektörü olarak ilerliyor. Ama bakır gibi borsada sürekli dalgalanan bir metal ile iş yapmak, ağır finans- man yükü, büyük yatırımlar ve en başta da düşük kar marjları işi keyifli olmaktan zaman zaman çıkartıyor. Tüm bunlara rağmen Elcab Kablo yılların deneyimi ve geride bıraktığı gurur verici işlerle her zaman yeni ürün, proses ve teknoloji yaratmaktadır.

Kabloda ulusal ve uluslararası rekabeti değer- lendirir misiniz?
Ulusal rekabete fazla değinmek istemiyoruz, bu konuda kendimiz rakip görmek yerine önümüze ve yolumuza bakıyoruz. Açıkçası teknoloji, bilgi ve üretkenlik olarak önümüzde bir rakip de göremiyoruz. Uluslararası alanda ise sektörü- müzde çok deneyimli, geçmişleri uzun yıllara dayanan kurumlar var. Ama biz hızlı, esnek, çalışkan ve verimli tempomuzla onlarla kafa kafaya yarışabiliyoruz. Çünkü artık devir bu tür iş yapamayan kuruluşların ayakta kalmasının zor olduğu bir devir. Karlılık kavramı da artık çok değişti, ama öz kaynakları ve organizasyon yapısı ile Elcab bunları avantaja çevirmekte maharetli bir firmadır.


Hakkımızda Haberler